4 maart 2022. Koereiger zoekt graag voedsel bij galloway en vertelt dat ook.
4 maart 2022. Koereiger zoekt graag voedsel bij galloway en vertelt dat ook. Foto: Henk Van der Kooij

Kipachtige reiger

Algemeen

RHENEN - Een kennis e-mailde op 4 maart: Koereigers in de Blauwe Kamer! Voor mij een bijzonder bericht. De Koereiger is één van de zeldzamere reigersoorten in ons land. De soort neemt wat toe, maar was tot dan door mij nog nooit in onze omgeving gezien. 

Door Henk Van der Kooij

’s Middags naar de BK. De Koereigers waren voorbij de Meidoorns op de savanne-achtige vlakte gespot. Vol verwachting op pad. Ineens viel mijn oog op een  rustende galloway met aan weeskanten een Koereiger. Geweldig. Ik bofte ook nog want even later liepen twee galloways langzaam grazend mijn richting uit. En de Koereigers deden hun naam eer aan. Koereigers zijn veel minder dan andere reigers gebonden aan water. Ze jagen graag op insecten die door de poten  van de runderen worden ‘opgeschoffeld’. 

Zo ook nu. Zij volgden, liepen soms tussen de poten door, dan weer wat meters van de runderen af. Op de foto snavelt een Koereiger tegen het galloway-hoofd: “Wat hebben we het goed samen hè. Samen stampen en lopen. Jij vegetarisch grazen en ik insecten belagen.” Nee, de vogel was niet bang voor de zwartbehaarde reus. Wel schrok de vogel even toen er een waterval aan urine naar beneden kwam. Begrijpelijk. De eerste Koereiger is hier op 21 februari gezien. En als vogel is het wel wennen aan die zwarte kolossen met hun rare gewoontes. Vogels urineren niet, zij hebben een gemengde ontlasting. En dan zo’n ruisende plas. Tot slot: op 9 maart waren ze er nog, dus gauw op naar de BK!