Bewoners en hun naasten genieten van de prachtige bruidjes die voorbij komen.
Bewoners en hun naasten genieten van de prachtige bruidjes die voorbij komen. Foto: Arjanne Holsappel

Bruidsmodeshow voor ouderen in De Linde

Algemeen

ACHTERBERG - Woensdag 23 februari was WZC De Linde in feestelijke stemming. De bruidsmodeshow was de afsluiting van een periode van ‘liefde en trouw’. 

Al wekenlang stonden er bruidsjaponnen opgesteld in de hal. Bewoners genoten hier zichtbaar van. Dagelijks liepen zij langs met medewerkers en was het onderwerp van gesprek. De oudste jurk is van 1961 en de jongste van tien jaar geleden. Bewoners vertellen bij het zien van de bruidsmode over hun eigen ervaringen. Veelal kijken ze met vreugde terug op de tijd dat ze zelf trouwden of een bruiloft hadden in hun omgeving. Daarnaast bestaat ook het verdriet dat veel ouderen nu alleen zijn komen te staan. 

Er werden jurken geshowd die eigen bewoners of echtgenote ruim zestig jaar geleden gedragen hebben. De show was, met ruim vijftien jurken, een enorm succes. Bruidsmeisjes en -jonkers liepen gezellig mee en lokten menig glimlach bij de ouderen uit. Een bewoonster liep deze dag naast haar eigen trouwjurk als zogenaamde bruidsmoeder mee. “Nu zijn mijn twee kinderen getrouwd en mag ik voor de derde op pad’, zei ze genietend. 

De Linde organiseert activiteiten die ontspannend zijn en een beroep doen op geheugen, maar gaat ook vooral op zoek naar herinneringen die de ouderen hebben. “We noemen dit reminiscentie. We praten dan over wat de oudere nog weet en kan. In een periode waarin zij voortdurend geconfronteerd worden met afnemende capaciteiten, is dat een verademing. Hiermee kunnen zij hun eigen identiteit bewaren en dat vinden we belangrijk binnen De Linde”, aldus Geertruida Verboom, activiteitenbegeleider.