Een pad die overgezet wordt.
Een pad die overgezet wordt. Foto: Gerard Vernooij

De paddentrek is begonnen!

Algemeen

RHENEN - De jaarlijkse paddentrek is op gang gekomen: padden trekken massaal in het donker naar hun geboortewater om zich voort te planten en moeten daarbij drukke wegen oversteken.

Ze zijn koudbloedige dieren en kunnen niet tegen de zon. Bij gunstig weer, vanaf 7 graden en hoge luchtvochtigheid, komen ze in maart in beweging, en door de kou gaat dat nog erg langzaam: een weg oversteken kan drie minuten duren.Vrijwilligers rapen de dieren van de weg.

De trek duurt tot eind maart of tot half april, daarna zijn de vrouwtjes niet meer vruchtbaar. Landelijk is het aantal padden gehalveerd sinds 2008. Tuinen, natuur, wegen, het wordt overal moeilijker voor ze. In Rhenen gaat het om zo’n vierduizend padden bij de N225/Palmerswaard en Cuneraweg/de Grift Zideris. Ook is er paddentrek met afgezette wegen vanaf 19:00 uur: bij de Autoweg naar de Leemkuil en de Oude Veense Grindweg naar Kwintelooijen.

Na het voortplanten gaat de migratie overigens veel geleidelijker en lopen de temperaturen in het voorjaar natuurlijk op en gaat hun loopsnelheid erop vooruit. Maar belangrijker is nog dat het donker steeds later invalt en het dan veel rustiger is op de wegen. We vragen verkeersdeelnemers om voorzichtiger te zijn bij de trekroutes die nu zijn aangegeven met 50 km-borden. Besef dat 80 km padden alleen al door de luchtdruk doodt. En ook de rapers moeten veilig kunnen werken.

“We kunnen nog goed meer vrijwilligers  gebruiken. U bent dus van harte welkom! Kijk ook eens op www.padden.nu”, aldus Gerard Vernooij (paddenwerkgroep WMR; gerard@stichtingwmr.nl).