Afbeelding

Gemoedelijk slotdebat met lijsttrekkers Neder -etuwe

Algemeen

NEDER-BETUWE - Dankzij het loslaten van de coronabeperkingen waren zo’n zestig belangstellenden donderdag in de raadzaal aanwezig bij het lijsttrekkersdebat van Neder-Betuwe. Een kleine tweehonderd belangstellenden volgde het debat digitaal thuis. 

Er zijn in totaal negentien raadszetels te verdelen met op dit moment is de SGP-fractie met acht raadsleden de grootste. De voornaamste vraag is of die partij nog verder gaat groeien. Vóór Neder-Betuwe, een afsplitsing van Gemeentebelangen, doet voor het eerst mee.

Nees van Wolfswinkel (SGP), Jan Woldberg (PvdA), Anke Groeneveld (Gemeentebelangen), Martin Hommersom (CDA), Laurys Bennink (VVD), Kees van Hattum (ChristenUnie) en Marieke Meijering (Vóór Neder-Betuwe) kruisten de degens onder leiding van Eric Wijnacker van de Gelderlander. 

Het werd een gemoedelijk debat waarin men probeerde de twijfelende kiezer over te halen. Diverse onderwerpen kwamen aan bod waaronder wonen en een vuurwerkverbod. Het idee om ieder dorp een eigen financieel budget vanuit de precariogelden te geven leverde een geanimeerde discussie op. Dit potje van 6,5 miljoen komt uit het geld dat bedrijven hebben betaald aan de gemeente om kabels en leidingen in de grond te mogen leggen. De partijen willen niet dat dat geld uitgedeeld gaat worden aan dorpsraden die het dan naar eigen goeddunken kunnen uitgeven in hun eigen dorp. Haalbare initiatieven worden door de gemeenteraad beoordeeld. 

De lijstrekkers deden een dringende oproep om vooral te komen stemmen, omdat de vorige keer vijfduizend inwoners niet zijn komen opdagen en dat elke stem wezenlijk het verschil kan maken in een gemeente waar wat te kiezen valt.