10 feb. 2022. Rustende Scholeksters aan de oever van de brede Waal.
10 feb. 2022. Rustende Scholeksters aan de oever van de brede Waal. Foto: Henk van der Kooij

Toch Trek

Algemeen

OCHTEN - Op 10 februari stond ik op de rivierdijk, iets ten westen van het eethuisje De Veerstoep bij  Ochten. Door de vele regen van de afgelopen dagen stond het water in de Waal hoog zodat een brede vlakte zich vertoonde en het water tot aan de rand van het grasland in de uiterwaarden stond. 

Door Henk van der Kooij

Altijd boeiend dat immer stromende water. Stroomafwaarts, op weg naar de zee. Prediker, de zoon van David, koning in Jeruzalem, had duizenden jaren geleden al oog voor de waterkringloop. ‘Alle rivieren gaan naar de zee, toch raakt de zee niet vol. Naar de plaats vanwaar de rivieren kwamen, daarheen keren zij terug [het water in de vorm van regen en sneeuw], on vandaar weer te gaan stromen.’  

Vanaf de dijk keek ik niet alleen op de brede Waal, maar ook naar een groep van 300 Kolganzen. Ja, u vat het, natuurlijk op zoek naar een halsring. Daar de ganzen wat ver van de dijk af zaten, ben ik de uiterwaard ingelopen. Kon toen Kolgans C5E fotograferen. Was in maart 2021 in Nedersaksen gespot en nu in 2022 hier. Geringd op 1 november 2018 bij Eemnes. 

Al lopend en kijkend naar Kolganzen werd ik verrast door een groepje Scholeksters, rustend in de Waaloever. Ik telde er 12. Toch vogeltrek, en dat met al die stormen en vele regenbuien! Onweerstaanbaar. Iets oostelijker nam ik bij Ochten nog  9 Scholeksters waar. Alsof ik aan de kust liep. Heerlijk: het voorjaarsgevoel in mij kreeg nieuwe prikkels.