Van links naar rechts: Bram Florissen, Louis van de Stuijft, Dries Meurs.
Van links naar rechts: Bram Florissen, Louis van de Stuijft, Dries Meurs.

Drie generaties Neder-Betuwse veteranen willen samen verder

Algemeen

NEDER-BETUWE - Op initiatief van Dutchbat-veteraan en kandidaat-raadslid voor de PvdA Louis van der Stuijft zaten vorige week drie generaties veteranen bij elkaar. Naast Louis waren dat Dies Meurs en Bram Florissen die al jaren actief zijn rond herdenkingen en de belangen van de veteranen. 

Dies Meurs probeerde tijdens coronatijd de veteranensociëteit in de Baron van Brakel Lienden overeind te houden. Meurs. “Onze bezoekers zijn negentigers en we hadden elke bijeenkomst zo’n tien deelnemers, maar nu komen er nog maar aan een handjevol, want ook onder de veteranen heeft Corona hard toegeslagen.” 

Dies is blij met het initiatief en hoopt ook met het netwerk van Bram Florissen, dat er weer een volwaardige vereniging gaat ontstaan. Volgens Van der Stuijft moet deze vereniging meer zijn dan een ontmoetingsplaats voor de tachtig veteranen uit Neder-Betuwe. “Naast een moderner veteranencafé moet onze vereniging de belangen behartigen van alle Neder-Betuwse veteranen en de onderlinge band en binding met de samenleving versterken.” Hij wil met deze mix van jong en oud op de scholen het project Veteraan in de klas introduceren. 

Veteranen delen hun ervaringen en ondersteunen leerlingen bij de herdenkingsplechtigheden. De mannen hopen dat na deze lessen dat kinderen en jongeren hun weten te vinden, en het besef krijgen dat in deze onzekere tijd vrede en veiligheid kwetsbaar en niet vanzelfsprekend zijn.

De mannen roepen alle veteranen op zich te melden: veteranennederbetuwe@gmail.com.