Vrijwilligers helpen bij het planten van de bomen en struiken.
Vrijwilligers helpen bij het planten van de bomen en struiken. Foto: Miriam Elfrink

Houtwallen Koerheuvel en Lijstereng versterkt met jonge aanplant

Algemeen

RHENEN - Bert van der Haar en Han Runhaar (Natuurwerkgroep Kwintelooijen) vertellen dat zij mede dankzij een gift van Stichting Vrouwendag hebben kunnen zorgen voor de aankoop van tweehonderd mei- en sleedoorn struikjes en honderd wat grotere struiken/bomen zoals lijsterbes, vlier en inheemse vogelkers die in de rand van de houtwallen op de Koerheuvel en Lijstereng zijn aangeplant. 

Er is gekozen voor vruchtdragende struiken als meidoorn en sleedoorn omdat ze in najaar en winter een belangrijke voedselbron vormen voor hier overwinterende vogels als merel, zanglijster, koperwiek en kramsvogel. In het voorjaar vormen ze bovendien een belangrijke nectarbron voor insecten, zoals bijen, hommels, zweefvliegen en kevers.

De houtwallen op de Lijstereng en Koerheuvel staan al aangegeven op de militair-topografische kaart van 1850. Behalve als eigendomsgrenzen hadden deze houtwallen ook de functie als wild- en veekering. Ze vervulden daarmee dezelfde functie als die van het latere prikkeldraad. Ook werden houtwallen gebruikt als bron voor geriefhout en brandhout. Houtwallen zijn belangrijk als rust- en woongebied voor dieren. 

Verleden jaar zijn door de pachters van de akkers op de Koerheuvel en de Lijstereng de bramen verwijderd die langs de houtwallen groeiden en landbouwkundig gebruik belemmerden. Dit resulteerde in een scherpe overgang tussen de houtwal met hoge bomen en de akker. Door langs de randen van de houtwallen vruchtdragende struiken aan te planten ontstaat er een meer geleidelijke overgang tussen houtwal en akker, die beschutting biedt voor vogels en zoogdieren en broedgelegenheid biedt voor zangvogels.