De knallende cijfers achter de jaarwisseling

OCHTEN – De Neder-Betuwe ging knallend het nieuwe jaar in. Dat roept de vraag op: zijn dit een paar kwajongens geweest die tegen het vuurwerkverbod in toch nog wat overgebleven vuurwerk afstaken, of was de hele Neder-Betuwse jeugd op de been? 

Het burgerpanel TipNeder-Betuwe en de jongerenraad van de gemeente besloten om daarachter te komen. Met hun nieuwe, onafhankelijke jongerenpanel vragen ze jongeren één keer per twee maanden om hun mening over verschillende jongeren gerelateerde onderwerpen. Terwijl iedereen aan de oliebollen begon, vulden verschillende jongeren in wat ze van het vuurwerkverbod vonden en hoe ze oud-en-nieuw wilden doorbrengen. 

41 jongeren lieten van zich horen. Hun mening was duidelijk. Op de inleidende vraag “Wat vind je van vuurwerk?” zei de meerderheid dat het leuk is om af te steken en mooi om te zien.

Op de vraag: ‘Ga je vuurwerk afsteken?’ antwoordde 75% “Ja”. 16% daarvan ging aan de slag met F1/categorie 1 vuurwerk. 92% van de 41 jongeren liet weten dat ze tegen een blijvend vuurwerkverbod zijn. De meest gegeven reden was dat het een traditie is. Dat werd gevolgd door de redenen: ‘Leuk om naar te kijken.’ en ‘Leuk om af te steken.’

Tot slot was er de vraag of er een vuurwerkshow moest komen nu er een vuurwerkverbod is. De helft leek het wel wat, een derde vulde “nee” in en 16% twijfelde. 

Jongeren die van zich willen laten horen kunnen zich aanmelden via https://jongerenraadnb.nl/panel. Help de jongerenraad en TipNeder-Betuwe en meld je aan.