14 feb 2022. Aalst. Punk Aal houdt de omgeving nauwlettend in de gaten. (Foto: Henk van der Kooij)
14 feb 2022. Aalst. Punk Aal houdt de omgeving nauwlettend in de gaten. (Foto: Henk van der Kooij) Foto: Henk van der Kooij

Punk Aal

BETUWE - Tussen de stormwinden en de regenbuien van de afgelopen weken door was het soms toch mogelijk even te vogelen. Een steevaste fietsroute  is de Rijnbandijk tussen Kesteren en Lienden. Halverwege is er bij Aalst een kleine kolk. Op 14 februari zag ik daar op een boomstam liggend in het water, deze Aalscholver. 

Door Henk van der Kooij

Vanaf de fiets was al te zien dat de vogel zijn bruiloftskleed aan had. Gelijk afgestapt. U ziet hierbij het fraaie uiterlijk van de kop van de gefotografeerde vogel. Er zijn Aalscholvers die in het vroege voorjaar al beginnen met broeden. En dan wil je je toch  op je best vertonen? De recht overeind staande zwarte kopveren deden me aan een punker denken. Ik geef toe de vogel heeft geen hanenkam, maar toch, het geheel heeft iets punks. 

Wat ook gelijk opvalt is  het groene oog: een edelsteen van smaragd. En verder de oranjegele onbevederde keel, de fraai wit bevederde wang en de zilverwitte manen van kruin en nek. Nee, zo kun je deze vogel geen zwartvogel noemen. Let ook nog even op de stevige snavel met haakpunt. Je moet er als vis niet aan denken dat je deze vogel onderwater tegenkomt, want dan is het subiet (meteen): vis, ik heb je!
Tot slot nog een tip. Het prachtkleed verdwijnt in de loop van het broedseizoen. Wilt u ook genieten van Punk Aal? Ga naar De Blauwe kamer. Vanuit de vogelhut zijn nu al twintig nesten te zien en daarop en –bij deze prachtvogel!