14 febr. Vanaf de Rijnbandijk nabij Lienden. Lama met drinkend jong. (foto: Henk van der Kooij)
14 febr. Vanaf de Rijnbandijk nabij Lienden. Lama met drinkend jong. (foto: Henk van der Kooij) Foto: Henk van der Kooij

Buikvoedend schaapkameel

NEDER-BETUWE - De vele eeuwen oude Rijnbandijk tussen Kesteren en Lienden biedt het hele jaar door veel. Gewoonlijk fotografeer ik vogels, maar dit plaatje wilde ik u niet onthouden: een schaapkameel met jong. De officiële naam lama is bekender. 

Door Henk van der Kooij

De lama is een gedomesticeerd Zuid-Amerikaans hoefdier uit de familie van de kameelachtigen. Lama’s zijn uitstekende lastdieren en staan bekend om hun wol. Het jong is waarschijnlijk in februari geboren. De draagtijd bedraagt op enkele dagen of enkele weken na één jaar Een pasgeboren lama weegt 8 tot 16 kilo. Aldus de handige encyclopedie Wikipedia!  

Op de foto geniet het liefdevol ingepakte jong van buikvoeding. Ma lama observeerde me kalm en waardig. Een lama kan bij gevaar spuwen in de richting van zijn belager. Het uitgespuwde mengsel is afkomstig van de voormagen. Ik heb dit gedrag natuurlijk niet uitgeprobeerd. Ik genoot van het lieflijk lente-tafereel en dacht LaMa: Laat MaMa en jong met rust. Spuwgedrag is niet passend. En zeker niet terug spuwen. Gedrag je als een heer.