Ingezonden brief

Gemeenteraadsverkiezingen
Neder-Betuwe

De gemeenteraad van Neder-Betuwe bestaat uit 19 raadszetels, welke zijn verdeeld over 7 politieke partijen. De grote onbalans in de verdeling van de raadszetels valt direct op. De SGP bezit 8 zetels, de overige 6 partijen slechts elk 1, 2 en 3 zetels. Met als gevolg dat de stem van de SGP op àlle dossiers bepalend en doorslaggevend is. Immers, met een enkele stem toegevoegd vanuit de overige partijen bezit de SGP de meerderheid.

Het is ongewenst als èèn politieke partij, welke dan ook, in de gemeenteraad de dienst uitmaakt. Van een evenwichtige besluitvorming is dan geen sprake. En aan de inbreng van de andere 6 partijen wordt onvoldoende recht gedaan. Zij verdienen meer invloed en zetels. Kandidaten van de PvdA, GB, CDA, VVD, CU en VNB staan klaar met aansprekende programma’s. Uw stem op een van hen is een uitstekend besluit en draagt bij aan de vorming van een meer evenwichtige gemeenteraad. Een gezamenlijke winst van circa vierzetels voor deze zespartijen is al een prachtig resultaat! Met gezonde competitie als gevolg, hetgeen de kwaliteit van het raadswerk ten goede komt.

Tenslotte, een advies aan jonge stemgerechtigden. Bepaal nu je eigen keuze en ben kritisch. Stem niet vanuit een automatisme op de partij die je ouders, de dominee of de school je voorschrijven te doen. Denk zèlf na en bepaal je keuze. En gaat je voorkeur uit naar een vrouwelijke kandidaat, weet dan dat er èèn partij is die vrouwen in de politiek uitsluit.

Harry Kuyper