Overhandiging petitie door Fred Eggink (midden) aan de beide wethouders. (foto: MalleMolens)
Overhandiging petitie door Fred Eggink (midden) aan de beide wethouders. (foto: MalleMolens) Foto: MalleMolens

Overhandiging petitie windpark

op ‘demonstratieveld’ in Zetten

ZETTEN - Speeltuin De Lede in Zetten was maandag 14 februari omgetoverd tot een ‘demonstratieveld’ vol protestborden. In aanwezigheid van tientallen belangstellenden overhandigde Fred Eggink, voorzitter Mallemolens, de petitie tegen het Windpark Midden-Betuwe aan de beide wethouders.

Dimitri Horsthuis-Tangelder (Overbetuwe) en Stefan van Someren (Neder-Betuwe) kregen naast een pakket van 1.134 handtekeningen ook nog een fraai bord uitgereikt met teksten en boordevol pionnen. Eggink: ,,Die pionnen staan symbool voor het niet gehoord worden. Hoe kunnen wij als inwoners onze stem laten horen als deze weggewuifd worden aan de gebiedstafel? Hoe kunnen we onze stem laten horen als we steeds overschreeuwd worden door de initiatiefnemers, die hun financiële gewin laten overheersen en geen enkel oog hebben voor de bewoners. Hoe kunnen we onze stem laten horen? Door onze weerstand te laten zien! Er wordt gesproken over een tweedeling noord en zuid. Voor Mallemolens gaat het om windpark Midden-Betuwe, dus gaan we uit van nul. Want of je nu in Wely woont, Dodewaard of Zetten, het blijft onacceptabel.''

Die weerstand heeft geleid tot een krachtig verzet van Mallemolens en Bewonersplatform, die op sommige fronten samenwerken. Het heeft geleid tot een petitie, die binnen een week een ongekend resultaat opgeleverd heeft van 1.134 handtekeningen. En dan te bedenken dat we door corona na een week na slechts eenvijfde deel van de beoogde straten zijn gestopt.’’ Eggink sloot positief af en wees op de afstandsnorm, waaraan de landelijke politiek werkt.