Ochten. Grote Bonte Specht in waakzame houding op paal. (foto: Henk van der Kooij)
Ochten. Grote Bonte Specht in waakzame houding op paal. (foto: Henk van der Kooij) Foto: Henk van der Kooij

Roffeltijd

OCHTEN - De lente is aan  het ontwaken. Dat is bij het huidige zachte winterweer naast de planten duidelijk te merken aan de vogelzang. De Zanglijster liet al eind januari zijn eerste heldere  tonen weer klinken, al was de zang nog niet volledig. 

Door Henk van der Kooij

Het is nu half februari. Koolmezen en Pimpelmezen zijn volop bezig hun territorium af te bakenen. Ongetwijfeld heeft u ze al gehoord. En wat kan de Merel sfeervol rustig zingend zitten te praten in de schemer. Weet u wie ook weer actief zijn? Spechten. 

Ze zijn bezig hun territorium te verdedigen en de verschillende soorten roffelen, trommelen of roepen er volop los. Ze zijn in de kale bomen makkelijk waarneembaar. De eerste roffels van de Grote Bonte Specht in de bomen vernam ik eind januari. Op de foto ziet u de zwart-witte vogel met rode broek tegen een paal in de Buitenpolder bij Ochten. Nee, niet om te roffelen. Dan zou die voor paal gestaan hebben in het boomarme uiterwaardengebied.
Een roffelende specht zit het liefst hoog in een boom. Zoekt dan een holle, dode tak uit – hoe doen ze dat toch! – gaan er stil op zitten en laten om de paar minuten een roffel horen. Ze kiezen voor een dooie tak. Een roffel op zo’n tak draagt véél verder dan een roffel op een gezonde tak. Voorjaar, een heerlijke tijd: roffeltijd! Mannetjes en vrouwtjes roffelen en drummen. Lekker hameren op zo’n tak. Of hakken op een stam om een nestholte te maken. Zonder vogelkoppijn te krijgen. Verbazingwekkend.