Ouderwetse ijspret

Algemeen

RHENEN - Het is nog maar één jaar geleden dat heel Rhenen uitliep naar de Palmerswaard om te genieten van een perfecte ijsbaan.

Door Rob Moret

Niemand had dit eerder meegemaakt dat op deze unieke lokatie geschaatst kon worden. Alles in de natuur viel precies prachtig samen. Ondergelopen uiterwaard door het hoge water van de Rijn en een uitstekende vorst periode van veertien dagen. Bovendien een perfect zonnetje.Schaatsen met op de achtergrond de prachtige Cuneratoren. Regelmatig klonk het carillon met oud Hollandse liedjes. Geniet u ook iedere donderdagmorgen als u loopt op de markt als op het carillon live wordt gespeeld?

De baanvegers van IJsvereniging De Blauwe Kamer zorgden, dat de baan er prima werd geveegd. Ik denk ik ook nu nog namens al de schaatsliefhebbers mag zeggen bedankt. We zijn het haast vergeten na deze kwakkelwinter, maar vorig jaar kon je ook nog even tochten rijden op het Veluwemeer. We moeten tien jaar terug gaan dat we in het hele land over alle kanalen en meren prachtige tochten konden schaatsen. 

Soms denken we met weemoed terug aan de tijd dat het ieder jaar winter was. In het Binnenveld zag je ieder jaar Bonte Kraaien. Ze blijven nu in het noorden. Wie kent ze nog Friesche doorlopers of houten noren. Schaatsen met een krant onder je trui en een muts op hoofd was normaal tijdens de Elfstedentochten. Nu met klapschaatsen en helm verplicht.

Bijna zestig jaar geleden kon je bij Moeke met auto op het ijs naar de overkant van de toen nog stromende Rijn rijden. Regelmatig lag er ijs op het kleigat bij de Rijnbrug. In plakboeken zullen  heel wat foto’s van deze historische belevenissen zich bevinden.