Beiaardier Klaas de Haan achter het stokkenklavier van de Cunera Beiaard in de glazen speelcabine op 50 meter hoog. (foto: Cuneragilde/Tom Leker)
Beiaardier Klaas de Haan achter het stokkenklavier van de Cunera Beiaard in de glazen speelcabine op 50 meter hoog. (foto: Cuneragilde/Tom Leker) Foto: Cuneragilde/Tom Leker

Beiaardbespelingen

CuneraToren en de tijd

RHENEN - Beiaard en stad zijn al vele eeuwen aan elkaar verbonden. Toen in de middeleeuwen veel steden hun stadsrecht kregen hoorde daar ook meestal 'klokrecht' bij: het recht om de tijd aan te duiden. Zonder een gemeenschappelijke tijdsaanduiding in de stad waren er geen afspraken mogelijk.

Met  een  klok kun je in een verder stille stad, de tijd laten horen. Alleen weet je dan eigenlijk nooit of je de eerste slag of slagen gemist hebt. Dus een aankondiging is dan makkelijk  -  'tel even mee,  dan weet je hoe laat het is'.  Zo ontstond de voorslag met al snel meerdere klokken. En dan kun je er ook met de hand mee spelen – de beiaardbespeling is geboren.  En dat is al eeuwen zo.

De voorslag is op sommige torens altijd hetzelfde - denk aan de Big Ben in Londen. In Rhenen volgen we de Nederlands-Belgische traditie met een afwisselend wijsje voor het hele en halve uur.

Donderdag 10 februari speelt Siem Gerritsen om 11.30.
Zaterdag 12 februari bespeelt Klaas de Haan vanaf 14.30 uur.
De handmatige bespelingen worden georganiseerd door het CuneraGilde.