Tarweveld. (foto: NickyPe via Pixabay)
Tarweveld. (foto: NickyPe via Pixabay) Foto: NickyPe via Pixabay

Boerenkennis en diversiteit

RHENEN - Stel, je stapt een andere cultuur binnen. Je intenties zijn goed: je brengt kennis en tools mee. Maar ook je eigen wortels. Dat kan schuren. Hoe kom je dan tot co-creatie met 'de ander'? Op 20 februari schetst Bertus Haverkort in Podium De Vlam zijn persoonlijke zoektocht naar samenwerking in India, Bolivia en Ghana.

In zijn nieuwe boek ‘Oude wortels, nieuwe scheuten’ (ASC Leiden, 2022) geeft Bertus Haverkort een verslag van zijn persoonlijke zoektocht in internationale samenwerking. In zijn lezing op 20 februari gaat hij in op de dilemma’s die hij daarbij tegenkwam.
Bertus Haverkort is de oudste zoon van een boerengezin op de zandgronden in Slagharen. Hij geniet van modernisering op de boerderij van zijn jeugd, omdat dit het werk verlicht en de opbrengsten verbetert. Met in zijn bagage een dosis moderne landbouwkennis uit Wageningen, trekt hij eropuit. In Colombia, India, Bolivia en Ghana werkt hij aan programma's waarbij overdracht van westerse kennis het doel is. De resultaten vallen tegen.

India, Bolivia, Ghana

Bertus gaat nauw samenwerken met deskundigen uit India, Bolivia en Ghana. Samen verdiepen ze zich in de wijze waarop wereldbeelden, waarden en lokale kennis doorwerken in de landbouw en gezondheidszorg. Eenrichtingsverkeer maakt plaats voor uitwisseling tussen verschillende culturen.
Kaarten voor deze lezing: kijk op www.podiumdevlam.nl.