Bospad Hoog Moersbergen. (foto: Jan Snijders)
Bospad Hoog Moersbergen. (foto: Jan Snijders) Foto: Jan Snijders

Wandeling Waai en Braai en Apenbosje

REGIO - Het klinkt alsof je ver weg moet om deze wandeling mee te maken. Niets is minder waar. Zaterdag 12 februari neemt een gids van Utrechts Landschap een ieder graag mee op een wandeling door de bossen en heide van Hoog Moersbergen en Stameren.

Waarom het Hoog Moersbergen heet wordt duidelijk tijdens het wandelen. Dan zal ook blijken dat deze minder bekende natuurgebieden een toch wel rijke en interessante geschiedenis hebben. Duizenden jaren geleden hebben onze voorouders hier al geleefd en hun doden respectvol in urnenvelden de laatste eer bewezen. 

Over de recentere geschiedenis zal het gaan bij het mooie landhuis Stameren en als we bij het zo genaamde 'apenbosje' komen.

Natuurlijk krijgt de boeiende natuur waar we doorheen zullen komen ook alle aandacht. Grove dennen in het bos hebben een totaal andere uitstraling dan de majestueuze dennen op de heide. Ook bij andere naaldbomen als lariks, taxus en hemlock wordt letterlijk stilgestaan.
Berken, zowel zachte als ruwe, zijn hier al duizenden jaren aanwezig terwijl de valse acacia, die helemaal niet vals is, hier nog maar een paar honderd jaar voorkomt.

Als we een beetje geluk hebben horen en zien we de raven die hier wonen. Spechten, gaaien en eksters laten zich ook regelmatig zien en horen. De wandeling duurt ongeveer 1 ½ à 2 uur. De start is zaterdag 12 februari om 10.00 uur op de parkeerplaats ‘Groene Entree Zanderij Maarn’ aan de Bergweg in Maarn.

Aan de wandeling zijn geen kosten verbonden, wel moet men zich via de site van Utrechts Landschap aanmelden: https://utrechtslandschap.nl/activiteiten/detailpagina/110901.