Deelname diverse oude legervoertuigen aan Tour de Waal.
Deelname diverse oude legervoertuigen aan Tour de Waal. Foto: Jan van den Berg

op volle kracht vooruit

Algemeen

BETUWE - Na twee jaar van coronabeperkingen lijkt het erop dat de Tour de Waal 2022 weer de wind in de zeilen krijgt. Donderdag 5 mei wordt een absoluut bevrijdingsfeest voor jong en oud. Eindelijk weer samen in vrede, vrijheid en verbondenheid.

In samenwerking met de provincie en vele gemeenten langs de Waal, van Slot Loevestein tot Zaltbommel, van Waardenburg tot Tiel en van Ochten tot Fort Pannerden; iedereen doet mee om er een prachtige dag van te maken.

Bekende onderdelen zijn de spectaculaire broodjesdropping en gezinspicknick langs de Waal. Historische legervoertuigen rijden van Nijmegen, Tiel en Loevestein naar Zaltbommel. Achter de schermen wordt er hard gewerkt aan alle activiteiten. Dichters, muzikanten en beeldend kunstenaars zijn langs de hele route actief om een eigentijdse invulling van het gedachtegoed van initiatiefneemster Joyce Bloem die in 2017 overleed levend te houden.

En wat is er heerlijker dan fietsen in vrijheid? Er zijn liefst drie BeleefRoutes. Via deze app kom je veel te weten over markante plekken onderweg.

In de plannen die staat ook een bezoek van een heuse mijnenveger aan de haven van Zaltbommel vermeld. Er komt een varend museum met informatie voor met name basisschoolleerlingen. De ‘Pontoongroup 40-45’ bouwt een tentenkamp met historische re-enactmentvoorstellingen. Daarnaast zijn er diverse activiteiten voor de kinderen.

Ook zijn er plannen om in samenwerking met de regionale omroep tot verdieping te komen met filosofische gedachten over vrijheid. Als het aan de organisatoren ligt, wordt 5 mei 2022 een dag om niet meer te vergeten.