21 jan. 2022 Opheusden. Te midden van grazende soortgenoten staat centraal FH2 met de rug naar ons toe, zodat de code goed is af tel lezen. (foto: Henk van der Kooij)
21 jan. 2022 Opheusden. Te midden van grazende soortgenoten staat centraal FH2 met de rug naar ons toe, zodat de code goed is af tel lezen. (foto: Henk van der Kooij) Foto: Henk van der Kooij

Minder graseters

NEDER-BETUWE - De laatste weken kenmerken zich door weinig wind, veel bewolking en overdag een temperatuur van een handvol graden boven nul. Rustig winterweer. Het is ook  rustig in onze uiterwaarden. 

Door Henk van der Kooij

Nam ik in voorgaande jaren regelmatig grote groepen ganzen waar, nu fiets ik regelmatig over stukken rivierdijken zonder ganzen te zien. Het geheel oogt vogelkaal. Dat ligt niet aan het gras: voedsel genoeg voor de grasetende ganzen. Het heeft te maken met het verloop van de winter. Een aantal soorten blijft bij zachte winters steeds noordoostelijker in Europa overwinteren. Waarom zou je verderop naar de buren gaan als onderweg het gras ook groen is en blijft?
Zo ook de Kolgans. Ik heb de afgelopen maanden bij Opheusden, Ochten en Lienden beduidend minder Kolganzen gezien. En och heden weinig halsgeringde Kolganzen kunnen spotten. Daarom, hoe verrassend, hoe ouderwets, verliep 21 januari 2022 bij Opheusden: ongeveer duizend grazende Kolganzen in de Maneswaard! Heel wat keren geprobeerd alle halzen te bekijken. Zou er een halsring tussen zitten? Ik had het bijna opgegeven – wat bezielt een vogelminnend mens – toen ik toch een geringde gans zag!
Thuis bleek het FH2 te zijn, een Kolgans 8 jaar geleden, in januari 2013, geringd bij de Eemdijk. De vogel is na het ringen 55 x gespot, hoofdzakelijk in ons land. Regelmatig bij Maurik, in de Amerongse Bovenpolder, bij Eck en Wiel en in de Maneswaard bij Opheusden. Toch leuk die trouw van deze vrouwelijke Siberische Kolgans aan onze streek. Ze weet terecht ons Rivierengebied te waarderen.