een onderbelicht onderwerp

Algemeen

NEDERBETUWE - In de gemeente Neder-Betuwe zijn ongeveer 2.880 mensen laaggeletterd. Laaggeletterden hebben moeite met schrijven, rekenen en digitale vaardigheden. Digitaal vaardig zijn heeft grote impact op hun persoonlijke leven. Deze inwoners vinden minder snel een baan, leven minder gezond en hebben minder grip op geldzaken. In april 2016 stelde het Neder-Betuwse college van burgemeester en wethouders het plan van aanpak laaggeletterdheid vast.

De Rekenkamercommissie Neder-Betuwe heeft onderzoek gedaan naar het beleid over laaggeletterdheid. Het onderzoek ging in op het beleid en de inspanning om taal- en rekenkennis te verbeteren en digitale vaardigheden te vergroten bij inwoners, met het doel om laaggeletterdheid te voorkomen en te verminderen.

Het beleid en de inspanningen van de gemeente Neder-Betuwe om basisvaardigheden van inwoners te vergroten zijn de afgelopen vijf jaar gering geweest. De Rekenkamercommissie heeft aanbevelingen gedaan om dit beleid naar de toekomst toe te verbeteren.

Uit het onderzoek komt naar voren dat er beperkte aandacht was voor laaggeletterdheid doordat er geen specifiek geformuleerde doelstellingen waren en er ook een beperkt budget was. Het onderwerp stond ook niet op de agenda van de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders. Geconcludeerd is dat als gevolg hiervan geen evaluatie van het beleid plaatsvond over laaggeletterdheid. De gemeente Neder-Betuwe heeft beperkt zicht op inwoners die laaggeletterd zijn. Het idee is er dat er een taboe rust op laaggeletterdheid.

Naast de inhoudelijke aanbevelingen voor het college van burgemeester en wethouders roept de Rekenkamercommissie Neder-Betuwe de gemeenteraad op om te overwegen na de gemeenteraadsverkiezingen laaggeletterdheid meer aandacht te geven en ook vaker te spreken over dit onderwerp. Het is belangrijk om duidelijk beleid en budget beschikbaar te stellen wanneer laaggeletterdheid als belangrijk onderwerp wordt gezien.

Het rapport van de Rekenkamercommissie Neder-Betuwe wordt op 3 februari 2022 besproken tijdens de beeldvormende avond van de gemeenteraad. Deze vergadering start om 19:30 uur en is online te volgen via https://neder-betuwe.notubiz.nl/live. De achterliggende stukken zijn te vinden op www.nederbetuwe.nl / Ik zoek iets anders / Politieke agenda / klik op datum vergadering.