Afbeelding

Ooievaarstraat in Opheusden een zandbak

Algemeen

OPHEUSDEN - De Ooievaarstraat in Opheusden ligt er nu desolaat bij. De straat is nu nog een grote zandbak waar met grof materiaal de laatste hand wordt gelegd aan de verbetering van de riolering. Dit is de laatste horde in een langlopend project om het hoge water buiten Opheusden te houden.

Door: Jan Woldberg

11 juli 2014 was Opheusden na een wolkbreuk landelijk nieuws, toen de bewoners in de straten rond de Hamschestraat werden getroffen door een mini-tsunami, waarbij plaatselijk meer dan negen volle emmers per vierkante meter viel en het water op kniehoogte stond. Kelders stroomden vol en de parketvloer en het bankstel konden naar de kraak. Lokalen van de Rehobothschool werden drooggemaakt met een waterstofzuiger en voor de rest was het dweilen met de kraan open. Het Waterschap zette pompen in om het water via de Linge weg te pompen. De stuwen gingen omlaag en toen het water zakte, konden de bewoners de schade opmaken. Zestig huizen liepen schade op en de Bibliotheek tijdelijk moest worden gesloten door een ingestort dak.

Het werd al snel duidelijk dat de inwoners actie wilden. De raadszaal zat tijdens informatieavonden bomvol met verontruste inwoners die er geen vertrouwen in hadden dat dit nog ooit goed zou komen. De aanwezige partijen beloofden een structurele aanpak en na acht jaar wordt deze belofte werkelijkheid. Met de aanleg van de laatste buizen in de Ooievaarstraat worden nu de laatste puntjes op de i gezet. Een assistent-uitvoerder verwacht dat in april dit project is afgerond.