12 november 2021 Ochten. Geen gewone geelsnavelige, zwartpotige, maar een zwartsnavelige, roodpotige! Grote Zilverreiger.
12 november 2021 Ochten. Geen gewone geelsnavelige, zwartpotige, maar een zwartsnavelige, roodpotige! Grote Zilverreiger. Foto: Henk van der Kooij

Verstoorde hormonenbalans

Algemeen

OCHTEN - Op 12 november van de Waaldijk naar huis fietsend, nam ik in een weiland langs de A15 naast een gewone ook een aparte Grote Zilverreiger waar. De gewone zilverreiger had een gele snavel en zwarte poten. De andere had daarentegen een zwarte snavel en rode poten. 

Door Henk van der Kooij

Wel, zult u zeggen, leuk toch die verscheidenheid? Dat wil ik zeker niet ontkennen. Maar, ze is ook opmerkelijk. Het is namelijk zo dat Grote Zilverreigers in broedtijd een zwarte snavel en roodachtige poten  krijgen. Na afloop broedseizoen kleuren ze dan weer normaal. Echter, om er op 12 november nog zo bij te lopen?! Toch even geGoogled op internet. Tot mijn verrassing vond ik de volgende verklaring: vermoedelijk is er sprake van een verstoorde hormonenbalans! Ik heb vele jaren biologieles mogen gegeven en natuurlijk daarbij ook naast het zenuwstelsel het hormoonstelsel behandeld. Beide stelsels brengen signalen over waarmee ze veel reguleren. Het zenuwstelsel werkt snel. Het hormoonstelsel langzaam en maakt gebruikt van hormonen. Dit zijn boodschapperstoffen die via de bloedsomloop worden vervoerd. Zenuwstelsel en hormoonstelsel reguleren in nauwe samenwerking bij de mens onder meer de lichamelijke en de psychische ontwikkeling en rijping en de voortplantingsmechanismen. Veranderingen aanbrengen in het veelal fijnzinnige en uitgebalanceerde, samenwerkende geheel middels bijvoorbeeld een hormoonbehandeling,  heeft iets onvoorspelbaars en moet daarom nopen tot grote voorzichtigheid. Van dit alles heeft natuurlijk die zwartsnavelige, roodpotige zilverreiger geen weet.