Gemeente en scholen sterk voor ontwikkelkansen kind

NEDER-BETUWE - Alle kinderen in Neder-Betuwe moeten zich optimaal kunnen ontwikkelen. Zowel thuis als op school vraagt dat om ideale randvoorwaarden. Scholen én gemeente zetten zich daar onophoudelijk voor in. Soms heeft een kind iets extra’s nodig. De school verzorgt dan hulp en/of de gemeente regelt jeugdhulp.

Een belangrijke voorwaarde voor een optimale ontwikkeling is dat scholen en gemeente elkaar goed kennen, begrijpen en weten wat zij van elkaar wél en niét kunnen verwachten. Onlangs waren alle basisscholen op uitnodiging van de gemeente een dag te gast om van gedachten te wisselen over hoe de samenwerking verbeterd zou kunnen. Het grote aantal aanwezigen en de positieve reacties na afloop onderstrepen het belang dat scholen en gemeente hechten aan een goede samenwerking. De ontmoeting over samenwerking krijgt vervolg.
Het optimaliseren van de ontwikkelkansen staat ook centraal bij twee lopende pilotprojecten voor jeugdhulp in de school (De Wegwijzer in Kesteren en Sébaschool in Ochten). De gemeente werkt samen met Berséba (samenwerkingsverband basisonderwijs) om kinderen en gezinnen sneller de ondersteuning te kunnen bieden die zij nodig hebben. Gekeken wordt of de aanwezigheid van een jeugdhulpverlener op de school snellere acties voor ouders en kind mogelijk maakt en daarmee voorkomen wordt dat zwaardere ondersteuning nodig is. Omdat de eerste ervaringen positief zijn, wil de gemeente het aantal pilots uitbreiden en biedt zij alle scholen de mogelijkheid hier aan deel te nemen.