25 november 2021. Lienden, Tollewaard. Kolgans T24 is duidelijk herkenbaar aan zijn afleesbare code. (foto: Henk van der Kooij)
25 november 2021. Lienden, Tollewaard. Kolgans T24 is duidelijk herkenbaar aan zijn afleesbare code. (foto: Henk van der Kooij) Foto: Henk van der Kooij

Latvia - Lienden

NEDER-BETUWE - U hebt vast ook wel aan het fraaie, jodelende geluid gemerkt dat de Kolganzen weer bij ons logeren? Overdag zijn er groepen van honderden tot duizenden in de voedselrijke graslanden van de uiterwaarden van de Neder-Betuwe waar te nemen. Met de komst van Kolganzen begint voor mij de fotojacht op halsgeringde ganzen. U weet dat inmiddels wel. 

Door Henk van der Kooij

Nee, maakt u zich geen zorgen. Ik ga  u niet vermoeien  met ringgegevens. Ik ken mijn grenzen. Maar, een enkele keer kan toch geen kwaad? Want zeg nu zelf. Eerst een Grote Zilverreiger uit Litouwen. Toen een (waarschijnlijk) Scandinavische Klapekster. En nu een Kolgans uit… Ja waar vandaan? Op 25 november 2021 kon ik bijgevoegde foto maken van Kolgans T24.  T24 is geringd op 12 november 2015 in Noord-Brabant en is daarna de meeste winters bij Lienden gezien. Vaak tot in maart. Nu is deze vogel in 2019 (24 maart – 22 april), 2020 (20 maart-25 maart) en in 2021 (25 maart – 22 april) gespot in Latvia. In Latvia? Ik voel met u mee. Bij mij riep deze naam dezelfde vraag op. Latvia is Letland, een van de Baltische staten en wordt  aan de zuidwestkant begrensd door Litouwen. Ganzen moeten daar vandaan 1400 kilometer vliegen om bij ons te kunnen neerstrijken. Maar zeer waarschijnlijk komt T24 er met een retour Latvia-Lienden niet. De vogel is na april nooit in Latvia gespot: het broedgebied van T24 ligt hoger en verder. Veel Kolganzen broeden op de Siberische toendra’s.