Knotwilgen aan de Waal. (foto: Hans van Bovene)
Knotwilgen aan de Waal. (foto: Hans van Bovene) Foto: Hans van Bovene

Vrijwilligers spelen een belangrijke rol

Wilgenknotten essentieel Nederlands

natuurbeheer

BETUWE - Knotwilgen horen in het Hollandse landschap en zeker in het Gelderse! Zij waren een antwoord op de behoefte aan palen, wanden van huizen, banden voor het vastzetten van riet op daken, manden, matten voor dijkbescherming en wat al niet. Nu proberen gemeentes, Staatsbosbeheer, waterschappen, de provinciale landschappen en andere natuur- en terreinbeheerders knotwilgen te behouden als parels van biodiversiteit. Zij zijn de favoriete nestplaats voor steenuiltjes. 

Een knotwilg is mensenwerk. Hij moet geknot worden, en wel eens in de vijf of zes jaar, anders scheurt hij uiteen, of loopt de kans Waterziekte te krijgen, waardoor het blad verwelkt en de takken afsterven. Wilgenknotten is essentieel Nederlands natuurbeheer. Vrijwilligers spelen daarin een belangrijke rol.

Knotgroep Valburg bestaat al dertig jaar, de naam dateert uit de tijd toen we nog gemeente Valburg waren. Wij werken vooral langs de Waal in Andelst, Herveld, Loenen, en Zetten. We hebben zo'n twintig leden, die in wisselende samenstelling tussen november en april om de twee weken, als het weer het toelaat, op zaterdagen tussen 10:00 en 14:00 uur bij elkaar komen om wilgen te knotten, de takken te zagen. We drinken samen koffie en eten thuisgemaakte erwtensoep. We krijgen subsidie van het Gelders Landschap en Gemeente Overbetuwe. We lopen zelfs in zo'n geel-paarse gemeentefleece! Er wordt veel aandacht besteed aan veilig werken.

We zoeken mensen (M/V) tussen 18 en 80 jaar, die af en toe lekker bezig willen zijn in de open lucht, en dat in een gezellig groepsverband. Bel met Hans van Bovene (06 5432 2278) of Johan Snaar (06 2729 1163).