Ingezonden brief

Het F-woord

In maart hebben we weer verkiezingen voor de gemeenteraad en de politieke partijen zijn bezig om hun verkiezingsprogramma’s op te stellen.

Ik ben benieuwd of de partijen standpunten in gaan nemen over het F-woord. De F staat voor Fusie met Veenendaal. Het zou kunnen zijn dat, als je die mogelijkheid oppert, je als partij meteen je doodvonnis over jezelf uitspreekt: “wij willen toch zeker niet onder Veenendaal!”.

Toch is het de moeite waard hier eens over na te denken, b.v.:

- Rhenen is kennelijk niet in staat goede bestuurders te leveren: 3 van de 4 wethouders komen van buiten Rhenen.

- Het is lastig voor een kleine gemeente om voldoende kennis in huis te hebben Daarom moet vaak een beroep worden gedaan op tijdelijke externen. Hiermee bouw je geen kennis en ervaring op.

- De uitvoering van belangrijke sociale diensten wordt al door Veenendaal gedaan. Weliswaar bepaalt de gemeente Rhenen de inhoud van deze dienstverlening, maar in de praktijk betekent het dat het beleid in Veenendaal wordt bepaald. Er zijn zelfs voorbeelden dat Rhenen op papier een andere beleid had, maar dat in de praktijk het beleid van Veenendaal werd uitgevoerd.

Fusie met Veenendaal (en Renswoude) zou betekenen dat Rhenen ook vertegenwoordigers krijgt in de gemeenteraad en op dat niveau dus werkelijk invloed krijgt op het beleid en uitvoering.

En de naam van de gefuseerde gemeente?

Op historische gronden is dat natuurlijk Rhenen, immers vroeger behoorden Veenendaal en het 'Rhenens Woud' ook al tot Rhenen!

Tjark Struif Bontkes