Henry Draaijer spreekt over de missie en de bezigheden van SGPJ. (foto: Cors van den Broek)
Henry Draaijer spreekt over de missie en de bezigheden van SGPJ. (foto: Cors van den Broek) Foto: Cors van den Broek

'Wij willen weleens

een hele dag debatteren'

KESTEREN - 'Wij willen weleens een hele dag debatteren' Dat zeiden de leerlingen van het Van Lodenstein College in Kesteren tijdens een gastles van SGP-jongeren Oost-Betuwe. Daarom is vrijdag 8 oktober de eerste debatdag georganiseerd. 

Namens de SGP was Eerste Kamerlid Peter Schalk aanwezig om aan het begin van de dag te vertellen over zijn werk in de Eerste Kamer en de noodzaak van vertrouwen in elkaar.  Na de pauze kreeg een deel van de leerlingen les in het debatteren en werd de raadscyclus aan hen uitgelegd, waarna ze enthousiast met elkaar in debat gingen. Hierbij fungeerde SGP-raadslid Gert-Jan Meijering als voorzitter en Jan Woldberg van de PvdA als wethouder.  

De jury, bestaande uit SGP-jongeren, beoordeelde de leerlingen op hun argumentatie, uitstraling en strategie. Tegelijkertijd kreeg een ander deel van de leerlingen een workshop van Niek Bakker, beleidsadviseur bij SGP-jongeren over het uitdragen van je standpunt. Ook was de Jongerenraad Neder-Betuwe uitgenodigd om over hun werk voor jongeren in de gemeente te vertellen. Zij lieten jongeren een plan maken voor het verbeteren van de Eendenvijver in Kesteren. 

Tijdens de lunch, onder het genot van een frikandelbroodje, kregen de leerlingen de gelegenheid om met de raadsleden in gesprek te gaan. Na de lunch wisselden de groepen en kregen de eerdere debaters nu een workshop. De dag werd afgesloten met het een leuke Kahoot en het uitreiken van de oorkondes aan de winnende fracties van de debatrondes. Ook de groepjes met de beste plannen voor de Eendenvijver kregen een prijs. Al met al een sublieme dag! Op naar de volgende! 

De winnende fractie van de tweede debatronde. (foto: Cors van den Broek)