4 september. Eureka: een in de lucht hangende Paardenbijter. (foto: Henk van der Kooij)
4 september. Eureka: een in de lucht hangende Paardenbijter. (foto: Henk van der Kooij) Foto: Henk van der Kooij

Eureka

NEDER-BETUWE - Er zijn momenten in mijn leven waarop dit woord mij te binnen schiet en ik terugdenk aan een voorval in mijn jeugd. Mijn vader vertelde eens aan tafel over twee mannen die samen één ezel hadden.


De ene man stelde de andere man voor: Als ik rij, loop jij, en als jij loopt, rij ik. Het duurde een hele tijd toen ik opmerkte: dat is hetzelfde! Toen klonk: eureka. Dit Griekse woord betekent: ik heb het gevonden of ik héb het! Op 4 september liep ik in De Tollewaard. Het weer was heerlijk: weinig wind en een temperatuur van ruim 20 graden. Bij een strang zag ik bij de hoge oevervegetatie glazenmakers. Ze behoren tot onze grootste libellen en hebben allemaal een lang, slank achterlijf en grote ogen. Nu had ik al verschillende keren geprobeerd zo’n prachtige libelle vliegend te fotograferen. Tot dan zonder resultaat. 

Glazenmakers jagen op insecten, vliegen snel en maken regelmatig wendingen. Ze kunnen echter ook stil hangen in de lucht. Het zijn dan net kleine helikopters, alleen oneindig mooier: de vier vleugels worden zo gebruikt dat ze geruisloos stil ‘staan’. Het moment om ze te fotograferen. 

Op de foto ziet u een Paardenbijter. Nee, deze libelle bijt geen paarden. Hij dankt zijn naam aan het feit dat hij vaak jaagt op insecten die zich dicht bij het lijf van dieren of mensen ophouden, waardoor het lijkt of hij ze bijt (Wikipedia). Het fotograferen lukte nu en in mij klonk de blijde uitroep: eureka!