31 augustus Marsdijk. Een dode jonge ringslang als verkeersslachtoffer. De schepping zucht. (foto: Henk van der Kooij)
31 augustus Marsdijk. Een dode jonge ringslang als verkeersslachtoffer. De schepping zucht. (foto: Henk van der Kooij) Foto: Henk van der Kooij

Oog en oor voor zuchten?

Algemeen

LIENDEN - Nee, ik was niet van plan deze foto te publiceren. Je kunt er alleen maar triest van worden. Het was op 31 augustus dat ik over de Marsdijk fietste en een soort arm(?)band zag liggen. Stoppend bleek het een dode ringslang van ongeveer een halve meter te zijn. 

Door Henk van der Kooij

Deze slang is aan watergebonden en kan een lengte bereiken van meer dan een meter. De soort is ongevaarlijk en niet giftig voor de mens. Ik wist dat ze in het Rivierengebied voorkomen, zeker in  bijvoorbeeld Marspolder en Palmerswaard. Maar hier nog nooit echt goed gezien. Nu dit dode exemplaar, een verkeersslachtoffer. Recent las ik in het blad van Natuurmonumenten dat er jaarlijks 135.000 (!) egels onder de wielen van een auto komen. 

Wij hebben geen idee hoeveel dieren totaal jaarlijks doodgereden worden, maar sowieso heel veel. Onze manier van leven heeft schadelijke gevolgen voor de natuur. Denk bijvoorbeeld ook aan ons maaibeheer. Veel bermen worden goed gemaaid. Maar in onze regio zie ik ook regelmatig bermen en slootkanten die verwoestend plat geslagen worden. Gunnen we berm- en oeverplanten geen levenslicht? Is het echt allemaal onkruid?! En als we veel stukken natuur verplatten, waar moeten dan allerlei insecten en ander dieren in overwinteren? Fout beheer, verkeersslachtoffers, het uitsterven van soorten… de schepping zucht. Hoort u het? Dat zuchten komt door ons mensen. En van wie is deze wereld? Niet van ons. De natuur is van de Maker. Dat we toch onze verantwoordelijkheid verstaan: natuurzorg is nodig.