Interieur dorpskerk Opheusden. (foto: Sjanelle Baan)
Interieur dorpskerk Opheusden. (foto: Sjanelle Baan) Foto: Sjanelle Baan

Welkom in de Dorpskerk

OPHEUSDEN - Elke zaterdagmiddag is een ieder welkom in de dorpskerk van Opheusden. De plaatselijke Hersteld Hervormde gemeente nodigt mensen uit om even binnen te lopen. Er is ruimte voor bezichtiging, bezinning, een goed gesprek of gewoon even stilte. Elke zaterdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur staan de deuren van de kerk open en staat de koffie klaar.


Het is alweer ruim een jaar geleden dat we hiermee zijn gestart. De aanleiding was om in een periode van onzekerheid en eenzaamheid ruimte te bieden voor gesprek en ontmoeting. ‘We merken nog steeds de grote waarde van deze ‘open kerk’ op zaterdagmiddag. Dorpsbewoners, toeristen en mensen uit de omgeving, komen ieder vanuit hun eigen behoeften op zaterdagmiddag naar de kerk’, vertelt Bart van Kleef, voorzitter van de plaatselijke evangelisatiecommissie. 'Kom gerust even binnen!' 


De oude Dorpskerk heeft een lange geschiedenis. Het kerkregister spreekt in 1395 al over de kerk van ‘Heusden’. Rond 1484 werd het toenmalige kerkgebouw vernield. Pas in 1524 begon men weer met de wederopbouw. De stichtingssteen is nog aanwezig waarop met gotische letters de namen van Jan en Joachim van Hoemen zijn te lezen. In de meidagen van 1940 werd de kerktoren wegens militaire belangen opgeblazen. Dit had tot gevolg dat ook andere delen van de kerk grote schade opliep. In de periode 1949 tot 1952 is het kerkgebouw gerestaureerd.  

Elke zondag zijn er kerkdiensten waar de predikant aan de hand van een Bijbelgedeelte een preek houdt. Deze diensten zijn ook digitaal te volgen via www.hhgopheusden.nl.