Van links vaar rechts: Trudy van de Wardt- Roelofsen van de Etos, Derk Martijn van Albert Heijn, Gerrit Torn Broers Auteur Kobus van Ingen Auteur en Willem Bor de Keurslager.
Van links vaar rechts: Trudy van de Wardt- Roelofsen van de Etos, Derk Martijn van Albert Heijn, Gerrit Torn Broers Auteur Kobus van Ingen Auteur en Willem Bor de Keurslager. Foto:

'Opheusden ons dorp'

OPHEUSDEN - Op 1 september jongsleden konden de inwoners van Opheusden en omgeving met een huis-aan-huis verspreide bon het plaatjesboek 'Opheusden ons dorp, een plek met historie'. 


Dit plaatjesboek is een gezamenlijke uitgave van drie bekende plaatselijke winkels; Etos Roelofsen, Keurslager Bor en Albert Heyn. Het boek is geschreven en samengesteld door de Opheusdenaren Gerrit Torn Broers en Kobus van Ingen. Genoemde winkels geven vier fraaie plaatjes bij tien euro aan boodschappen; hierdoor is het eenvoudig vol te verzamelen. 


De actie sluit over circa acht weken en daarna komt er nog een ruilmiddag. Een prachtig boek dat een mooi beeld geeft van het dorp Opheusden. Er wordt aandacht besteed aan de vanouds bekende straten, de oorlogsjaren en de bronnen van inkomsten. Bij het lezen van het boek is al gauw duidelijk dat de Opheusdenaar een ondernemend persoon is, er waren niet zo veel herenboeren, het merendeel waren planters die op kleine schaal bomen (bumkes), tabak en hop verbouwden. Dit waren bedrijfjes van vaak minder dan twee bunders grond. 

In de loop van de 19e eeuw breidt de baksteenindustrie zich enorm uit en veel Opheusdenaren vinden werk in deze arbeidsintensieve bedrijfstak. Kortom; dit boek laat veel zien van het mooie dorp Opheusden, een prima initiatief van de winkeliers en de auteurs!