De boom zoals beschreven in artikel. (foto: Rob Visser Photography)
De boom zoals beschreven in artikel. (foto: Rob Visser Photography) Foto: C) Rob Visser Photography

Rhenense boom genomineerd voor Boom van het Jaar

RHENEN - Mijn beide grootvaders en hun verdere voorvaderen zijn geboren en getogen in Rhenen. Beide grootvaders zijn in 1882 geboren en zij waren gezworen schoolkameraden. Ze waren regelmatig in het nabijgelegen bosgebied te vinden. 


Rond 1892 krasten ze hun initialen in de bast van een beukenboom: CHvN (Cornelis Hubertus van Noort) en JvV (Jacob van Veenendaal). In een mooie gladde bast zodat hun initialen goed zichtbaar waren. Ieder ging zijn eigen weg maar na enige jaren hebben ze weer contact met elkaar gezocht. Beiden waren inmiddels getrouwd en ze hadden elk twee kinderen. Een bezoek werd geregeld en de zoon van C.H. van Noort vond de dochter van J. van Veenendaal toch wel erg aantrekkelijk. Dit zijn dus mijn ouders geworden. Als kind vonden wij dit altijd een bijzonder verhaal. “Onze boom” werd meermalen bezocht. In de loop van de jaren werd de beuk groter en dikker. De initialen bevinden zich inmiddels op ruim 3 m hoogte en de letters zijn in de breedte meegegroeid maar nog steeds goed leesbaar. Inmiddels heb ik zelf kleinkinderen. Ik vind het bijzonder dit verhaal door te kunnen geven aan het nageslacht. 


Een verhaal aan hen van 'onze 130-jaar oude beuk', met nog zichtbare en tastbare herinneringen van hun betovergrootvaders. Ik hoop dat de beuk nog vele jaren deze herinneringen mag bewaren.

Lokatie van de boom: Reumersweg nabij de scouting. Stem op de Rhenense boom op www.deboomvanhetjaar.nl/stem-op-uw-boom Provincie Utrecht, nummer 10. 

Mevrouw M.G.L. Pronk – Van Noort