25 augustus Eldik. Kleurrijke Kleine Vos nectarborend op vlinderstruik Buddleja. (foto: Henk van der Kooij)
25 augustus Eldik. Kleurrijke Kleine Vos nectarborend op vlinderstruik Buddleja. (foto: Henk van der Kooij) Foto: Henk van der Kooij

Zwartbekgrondel en Kleine Vos

OCHTEN - In Hét Gemeente Nieuws van 1 september stond een Fuut met een vis in de snavel. Volgens twee vissers was de vis een Meerval. Maar een andere visdeskundige ontdekte op de eerste rugvin een zwarte vlek. Gezien de lage rugvin erachter en het vlekkerig patroon e-mailde hij: Zwartbekgrondel! 


Door Henk van der Kooij


De Zwartbekgrondel is een exotische bodemvis uit Oost-Europa. De eerste waarnemingen in Nederland dateren van 2004. De soort heeft zich nadien snel vermenigvuldigd en is schadelijk voor diverse inheemse soorten. Dus geen positieve aanwinst. 

Een heel ander verhaal is de Kleine Vos. Deze dagvlinder, die vroeger heel algemeen was, was voor mij de laatste jaren zeldzaam. Op 25 augustus fietste ik over de fraaie landelijke weg door buurtschap Eldik bij Ochten. Het was heerlijk weer. Bij een boerderij zag ik een vele meters lange rand volop bloeiende Vlinderstruiken. Afgestapt om te kijken naar vlinders. Ik zag 1 Atalante, 1 Dagpauwoog, 1 Citroenvlinder en…. 3 Kleine Vossen! Buddleja heeft bloemen met een lange en smalle bloembuis, waardoor alleen insecten met een lange tong bij de nectar kunnen. 

Op de foto ziet u de uitgerolde tong van een Kleine Vos heerlijk lepelen in de bloem. Let op de kleurenrijkdom van de vlinder. Met eerbied gezegd: wat een creativiteit van de Maker! Boeiend is ook om te weten dat de onbestoven bloem een geel hartje heeft, en daarmee voor insecten goed zichtbaar is. Na bestuiving wordt het rood, een kleur die insecten slecht zien. Is dit alles niet wonderlijk?!