Klaas de Haan achter het stokkenklavier. (foto: Elvira de Haan)
Klaas de Haan achter het stokkenklavier. (foto: Elvira de Haan) Foto: Elvira de Haan

Beiaardconcert door Klaas de Haan

RHENEN - Op Open Monumentendag, zaterdag 11 september 16:00 – 17:00 uur, bespeelt Klaas de Haan de beiaard van de Cuneratoren in Rhenen. Het is het laatste concert uit een reeks van zes succesvolle zomerconcerten, georganiseerd door de Stichting Cuneragilde Rhenen.


Klaas is de vaste beiaardier in Rhenen. Na de studie orgel en kerkmuziek aan de conservatoria van Leeuwarden en Utrecht, studeerde hij In 1997 af aan de beiaardschool in Amersfoort. Als jonge talentvolle beiaardier kon hij in 1998 aan de slag in Rhenen.

Na ruim 20 jaar kent hij het carillon uit 1958 als de beste. Met 44 klokken en 3 luidklokken bezit de Cuneratoren de meest volledige beiaard van de voormalige firma Van Bergen. Het is knap hoe Klaas de Haan op het zware stokkenklavier zijn muziek zo lichtvoetig ten gehore kan brengen. Zij speelstijl is herkenbaar en kenmerkt zich door sfeervolle en snelle "riedels".

Zijn gevoel voor sfeermuziek lijkt nodig bij de afsluiting van zijn concertprogamma: Zes Aquarium Miniaturen door Gerard Boedijn, bestaande uit zes onderdelen, waarin dansende vissen, waterdieren en waterplanten via muziek uitgebeeld worden, onder meer de Wals der waterplanten, Tango der goudvissen. Daarvoor speelt hij Psalmen van Sweelinck, Barcarolle van Tsjaikovski en Reverie van Debussy. Zijn volledige programma staat op www.cuneragilde.nl onder Beiaard.

Er is een luistertuin ingericht achter het Stadsmuseum naast de Cunerakerk. Vrijwilligers van het museum serveren hapjes en drankjes en er zijn concertprogramma’s voorhanden. De toegang is gratis. Na afloop komt de beiaardier kennis maken met de bezoekers.