Afbeelding
Foto:

Open atelier kunstenaar Johannes Neven

RHENEN - De Veenendaalse kunstenaar Johannes Neven nodigt binnenkort belangstellenden uit om diverse schilderkunst thuis te bekijken. Nu is werk van hem te zien in de Sint-Joriskerk in Amersfoort waar hij voor Korf exposeert.


Johannes: "Mijn schildertechniek is een vertaalde versie van de techniek van de oude meesters. AL deden de oude meesters het uiteindelijk allemaal anders, toch waren er veel overeenkomsten. Meestal is er eerst een onderschildering gemaakt. Daarna is er nat in nat een tweede laag overheen geschilderd. Dit is de hoofdlaag, omdat je daarvan verreweg het meest ziet. De onderschildering zie je er met name in de schaduwpartijen doorheen schemeren. Als  laatste stap werden er glaceerlagen aangebracht. Dit zijn flinterdunne transparante lagen. Dit is in hoofdlijnen hoe zij een schilderij opbouwden, en zo doe ik het ook."

Enthousiast: "Deze werkwijze vind ik ontzettend mooi en boeiend omdat licht en ruimtelijkheid hiermee optimaal weergegeven wordt. Wanneer je de techniek goed toepast, ontstaat haast als vanzelf een boeiende verfhuid. Een schilderij zie ik als een heel subtiel reliëf. Als schilder doe je allemaal dingen met materie die met het fototoestel onmogelijk zijn. Het resultaat is veel sprekender van aard en houdt daarmee de aandacht langer vast."

"Verder zie ik het als een uitdaging om steeds weer met frisse inbreng te komen! Bezoekers welkom!"  Locatie: Stationsstraat 3, Veenendaal. Open: 17 september 15:00 – 20:00, 18 september 10:00 – 15:00. (janneven.nl)