Op weg naar het heidens heiligdom. (foto: Willy Hoorn)
Op weg naar het heidens heiligdom. (foto: Willy Hoorn) Foto: Willy Hoorn

Geniet van geheimen op rondje Heimenberg

RHENEN - De mysteries van de Heimenberg komen allemaal voorbij op een avondwandeling in augustus. Elke woensdag nemen gidsen van het Cuneragilde je mee door een overdadig groen landschap.


Het topje van de heuvel nodigt uit om te vertellen over de picknicks en jachtpartijen van de geldverkwistende ‘Winterkoning’ Frederik van de Palts en zijn echtgenote Elizabeth Stuart. Maar ook minder feestelijke gasten passeren de revue. Zoals de horde SS'ers onder leiding van een voormalig kampcommandant. De bestorming van de Grebbeberg was de vuurdoop van regiment Der Führer en ging gepaard met schanddaden. Ze waren de voorbode van een cultuur van wreedheden, met als dieptepunt in 1943 het uitmoorden van een compleet Frans dorp.

Hier ligt ook een belangrijk archeologisch monument, waar misschien de Cuneralegende zich afspeelde. Een mooie plek voor het hof van de Koning van de Rijn, waar Cunera werd gewurgd. Beneden stroomt de Rijn. Daar herinnerde zijn Schepper bisschop Willibrord met harde hand aan een vergeten belofte. Zijne hoogwaardige excellentie zou in Rhenen Cunera postuum verheffen tot heilige.

En dan zijn er nog die kosmische krachtvelden op deze heuvel, ooit een heidens heiligdom. Op heidense rituele plekken bouwden ze in het vroege christendom kerken. Slim, want de bevolking kwam er vanouds naar toe. Maar hier is geen kerk. Oh nee? En die Sint-Anthoniskapel, die we zien op een schilderij uit de middeleeuwen? De kapel is weg, maar hij stond hier in de bossen.

Woensdagavonden in augustus. Corona-beperkingen. 5 euro, -12 jaar 3 euro. Start 19.00 uur. Reserveren: 06 16787501.