Het plateau op de Heimenberg. (foto: Willy Hoorn)
Het plateau op de Heimenberg. (foto: Willy Hoorn) Foto: Willy Hoorn

Wandeling op de Heimenbergals een rustpunt in de week

Algemeen

RHENEN - De wekelijkse cultuur-historische avondwandeling over de Grebbeberg maakt de woensdagavond tot een rustpunt in de week. Stilte en overdadig groen bepalen de sfeer en gidsen van het Cuneragilde vertellen onderweg over plekken die een nieuwe betekenis voor je krijgen.

Dit hoogste punt in de omgeving trekt al duizenden jaren mensen aan. Op de beukenlanden, onder douglassparren en vliegdennen zie je de geschiedenis van een 19e-eeuws productiebos dat op weg is een ‘oerbos’ te worden. Dat beleef je zelf als je bijna kopje-onder gaat tussen de varens.

In anderhalf uur passeer je de herinneringen aan onze voorouders op de grens van hoge zandgronden en ontoegankelijke moerassen en riviergeulen. Ze zochten hier bescherming van een veilige woonplaats. Of een uitzichtpunt om de vaarwegen in het Rijndal te bespieden. Of om op dit hoogste punt tussen hemel en aarde hun heilige rituelen te beleven. Dat verklaart misschien de met mysterie omgeven aarden wallen?

Vroeger noemden ze dit de Heimenberg, mogelijk naar Heimdall, bewaker van de brug tussen mensenwereld en Asgard, het voor stervelingen onzichtbare godenrijk. Met wat fantasie ligt er nog een stukje van die brug; een uitzichtpunt, een stalen plateau boven een afgrond. Die afgrond speelde vast een rol in de Cuneralegende uit het middeleeuwse Rhenen. Een machtsstrijd tussen vrouwen aan het hof van de Koning van de Rijn eindigde toen met de wurgdood van Sint Cunera. Haar moordenares sprong hier de dood in.

Woensdagen in augustus. Corona-beperkingen. Geen honden. Vijf euro, tot 12 jaar drie euro per persoon. Start 19.30 uur. Reserveren: 06 16787501.