10 juli 2021 Ochten. Tientallen Oeverzwaluwen rustend en druk converserend op prikkeldraad rand plas Gouverneurspolder. (foto: Henk Van Der Kooij)
10 juli 2021 Ochten. Tientallen Oeverzwaluwen rustend en druk converserend op prikkeldraad rand plas Gouverneurspolder. (foto: Henk Van Der Kooij) Foto: Henk Van Der Kooij

IJverige holenbroeders

OCHTEN - Het kan verkeren. Aan de Betuwse kant langs de Rijn bij Rhenen komt een stukje steile oeverwand  voor van ongeveer twee meter hoogte: ideaal voor de Oeverzwaluw om in te nestelen. Op 12 juli ben ik bij de wand wezen kijken. Slechts enkele Oeverzwaluwen zien vliegen. 


Door Henk Van Der Kooij


Toen wat foto’s gemaakt van de verticale oever. Wie had ooit kunnen denken dat een week later het Rijnwater tot aan de Marsdijk zou staan?!  De hele oeverzwaluwenwand stond onder water. Oeverzwaluwen hebben in onze streek nog meer plekken waar ze kunnen broeden. Bijvoorbeeld bij Ochten niet ver van de Waaldijk af. Deze plek is niet ondergelopen. De Oeverzwaluw is onze kleinste zwaluw en kenmerkend voor het Rivierengebied. Op de foto ziet u vele tientallen Oeverzwaluwen even rusten op prikkeldraad in de Gouverneurspolder (= Buitenpolder) bij Ochten. Oeverzwaluwen zijn snel en wendbaar en vliegen vaak in groepen. 

Zo ook  op 10 juli. Ik telde een groep van ruim 40 vogels. Ze hebben een grijsbruine bovenzijde en een witte onderzijde met een opvallende grijsbruine borstband. Op de foto kunt u zien dat ze ook een korte gevorkte staart hebben. Ze broeden in zelf gegraven holen. Hun nestgangen kunnen wel een meter lang zijn! Echte diepe holenbroeders. Ze leven vooral van boven het water levende insecten. De soort overwintert in Afrika (Sahel-regio) en komt vooral terug in april en mei. En de eerste groepen Oeverzwaluwen zijn waarschijnlijk al weer vertrokken: het zijn echte zomergasten. Ik zie ze graag elke zomer weer terug!