Rien Donkersloot. (foto: Koos van Noppen)
Rien Donkersloot. (foto: Koos van Noppen) Foto: Koos van Noppen

Beiaardconcert in Rhenen door Rien Donkersloot

RHENEN - Op zaterdagmiddag 7 augustus 16:00 – 17:00 uur bijt Rien Donkersloot de spits af van een reeks van zes zomerbeiaardconcerten op de beiaard van de Cuneratoren in Rhenen. De concerten worden georganiseerd door het Cuneragilde.


Rien Donkersloot was op jonge leeftijd gefascineerd door de muziek van klokken. Hij studeerde orgel en kerkmuziek aan het Rotterdams conservatorium. Tegelijkertijd studeerde hij aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort. Hij won diverse prijzen op beiaardconcoursen in binnen- en buitenland. Momenteel is hij stadsbeiaardier van Haarlem, Goes en Ridderkerk. Hij heeft een eigen website www.riendonkersloot.nl.


Zijn gastconcert bestaat geheel uit klassieke muziek. Voor het merendeel schreef hij hiervoor zelf de arrangementen voor bespeling op een beiaard. Hij start met muziek van Jan Pieterszn Sweelinck en eindigt met opus 46 van de Peer Gynt-Suite van Edvard Grieg. Daar tussen door muziek van Sybrandus van Noordt, John Stanley, Joseph Haydn en Fredric Chopin. Het volledige concertprogramma staat op www.cuneragilde.nl/beiaard.


De torenmuziek is te beluisteren op vele plekjes rondom de Cuneratoren: op een bankje, een stadsmuur of een terrasje in het centrum. Er is speciale luistertuin ingericht in de binnentuin van het Stadsmuseum Rhenen, waar ongestoord samen geluisterd kan worden. Concertprogramma zijn voorhanden en de vrijwilligers van het Stadsmuseum serveren drankjes en hapjes. Na afloop kan hier ook kennis gemaakt worden met de gastbeiaardier. De toegang is gratis.

De volgende zomerbeiaardconcerten zijn op zaterdagen 14, 21 en 28 augustus en op 4 en 11 september.