Bioloog Dick Verkaar laat zijn gasten genieten van de geur van kamperfoelie. (foto: Pieter de Vries)
Bioloog Dick Verkaar laat zijn gasten genieten van de geur van kamperfoelie. (foto: Pieter de Vries) Foto: Pieter de Vries

Samen op zoek

naar de Koningstafel

RHENEN - ‘Op zoek naar de Koningstafel’ is de titel van een reeks cultuurhistorische avondexcursies op woensdagavonden in juli en augustus. Net als vorig seizoen nemen gidsen van het Cuneragilde hun gezelschap ongeveer anderhalf uur mee door de bossen op de Grebbeberg. Onderweg volgen ze het spoor van de oerkrachten die ooit de Utrechtse Heuvelrug zijn huidige vorm gaven. Dat natuurgeweld is juist hier, op zuidelijkste punt, duidelijk te zien.


Deze wandeling van anderhalf uur is geschikt voor het hele gezin. De route is genoemd naar de Koningstafel, ooit de picknickplaats van een verjaagde Duitse koning en zijn Engelse prinses. Met hun gasten genoten ze hier, net als wij nu, van het uitzicht. Vandaag kijk je hier van veertig meter hoog bovenop natuurreservaat De Blauwe Kamer, kraamkamer van weidevogels en waterdieren. En op de Rijn, die hier sinds mensenheugenis traag voorbij stroomt.

Op verzoek van de deelnemers begint de excursie vaak met een korte rondgang over het militair ereveld. Want de Grebbeberg is toch ook het slagveld uit 1940, waarvan je op de wandeling de sporen ziet. Maar De Greb is meer: een berg vol verhalen uit de oude en moderne geschiedenis. Je hoort het allemaal in de avondschemering in een weelderig decor gestoffeerd met planten en oude bomen.
Data: woensdagen 7, 14, 21 en 28 juli en 4, 11, 18 en 25 augustus. Start 19.30 uur. Kosten vijf euro, tot 12 jaar drie euro. Reserveren is verplicht en kan tot 24 uur voor de wandeling: 06 16787501. De bospaden zijn niet geschikt voor rolstoelen. Honden zijn niet welkom. Meer rondleidingen: www.cuneragilde-rhenen.nl.