Ingezonden brief

Neder-Betuwe 7000 woningen

van het gas af.

In de Nederbetuwe 7000 woningen van het gas af? Ik schrik ervan. Immers warmte is 25% van de energie van onze woningen. U en ik gaan de investeringen in de elektra netverzwaring betalen.Terwijl er een gasnet ligt? Per 1 juli 2021 de eerste verhoging. Jammer, immers er komt eerst nog ander gas.

Waterstof maken is nog inefficiënt. Je hebt ongeveer 4 kWh stroom nodig is om via waterstof weer opnieuw 1 kWh stroom te maken. Maak je het met een kolen- of een gascentrale dan heb je 10 kWh nodig voor 1 kWh stroom. Met grote CO2-uitstoot.

Wanneer gemeenten de moed hebben en wachten tot 2040 zijn er alternatieven. Die zijn er nu al, een absorptiewarmtepomp op gas die gebruikt weinig elektra. Bespaart 30% aardgas en idem zoveel CO2 en produceert genoeg warmte en 62 gr warmwater. Een betaalbare warmte pomp.

Nog altijd zit er in 1 M3 gas. 8kWh voor €.0,80. Per 1 Juli 2021 zal 1 kWh elektra ca. €. 0,25 kosten.

Een elektra-warmtepomp is bij stijgende elektraprijs een 20% duurdere oplossing. Of je moet zelf de stroom opwekken.

Engeland pakt het anders aan, die gebruikt gewoon aardgas net als de rest van Europa en bouwt een alternatief. De Nederlandse politiek denkt bekrompen, en gooit eerst de aardgasschoenen van ons weg, Terwijl het nieuwe alternatief in Engeland al gebouwd wordt.

De fusiereactor van 200 MW die General Fusion bouwt gaat in 2025 al draaien. Zo groot als een sporthal. Het legt anders dan windenergie minder beslag op de beschikbare ruimte. De reactor produceert elektriciteit en warmte.

Kernfusie is ongevaarlijk. Er komt geen CO2 vrij en geen radio-actief afval.


Jan Wiesenekker