Ingezonden brief

Kiezen in RES energie

heeft geen zin

Deze week was het aan de Rhenense inwoners om in te mogen spreken over hoeveel hectare zonnevelden en windmolens er in Rhenen gewenst waren. Mij viel op dat er veel meer kennis bij de insprekers was, dan bij de Raad en commissieleden.

Dat viel ze zelf ook op. Jammer zo vlak voor de beslisdatum 1 juli dat inspraak maar voor de vorm is. Een doekje voor het bloeden!

Wat ook op viel dat het collegevoorstel om op Remmerden energie te gaan opwekken uit wind en zon al vroeg bekend was bij investeerders.

Kritiek op de China is niet nodig. Ook in Rhenen zeiden de coalitie partijen, mooie voorstellen burgers. Maar helaas van onze regering: D66, Groen Links en ChristenUnie moeten we de RES goedkeuren. Zo werd in Rhenen de inspraak van belanghebbende inwoners aan de kant geschoven door de coalitie met behulp van de SGP.

Feitelijk vreemd; immers de rechter verplicht de industrie hun rookgassen te zuiveren en van teruggewonnen CO2 bio-brandstof of biogas te maken. Dat maakt wind- of zonnevelden op agrarische grond overbodig. Immers alleen Shell stoot meer uit dan alle inwoners en vee in Nederland. Ook de recent aangenomen Wet van Partij voor de Dieren die dieren beschermt, geldt niet voor zeldzame vogels die een klap van de molen krijgen? Of woestijngrond maken onder solarvelden? Daar telt natuurbescherming niet.

Stemmen of inspreken dat je net als in elders en Europa niet van het gas af wil, omreden dat je dit circus niet kan betalen heeft geen zin. Het Politbureau bepaalt dat de RES belangrijker is dan een betaalbare woning, voorkomen van armoede, voedselbanken en voedseltekort.

Jan Wiesenekker