Burgemeester Hans van der Pas bij het oorspronkelijke portret van de koning zonder baard. (foto: Herman Stöver)
Burgemeester Hans van der Pas bij het oorspronkelijke portret van de koning zonder baard. (foto: Herman Stöver) Foto: Herman Stöver

Koning Willem-Alexander krijgt zes baarden

RHENEN - Ben je de laatste tijd wel eens in de Rhenense raadszaal geweest? Dan is jou mogelijk iets opgevallen. Er hangt een levensgroot portret van koning Willem-Alexander. Als je goed kijkt, dan kan je zien dat er iets niet helemaal klopt in dat plaatje. De koning is namelijk afgebeeld zonder zijn inmiddels bekende baard.


Daarom stelde gemeenteraadslid Gert van Laar (SGP) eind vorig jaar voor een Rhenense kunstenaar te vragen om een nieuw portret te schilderen van de koning, deze keer met gezichtsbeharing. De gemeente Rhenen heeft hiervoor een bedrag beschikbaar gesteld om niet alleen de raadszaal van een nieuw portret te voorzien, maar ook te investeren in onze culturele sector.

Het orgaan heeft het Cultuurplatform Rhenen benaderd om een geschikte kunstenaar te vinden voor deze opdracht. Met alle talenten in de gemeente is de keuze behoorlijk lastig. Daarom hebben we in goed overleg besloten een shootout te organiseren, en alle beeldend kunstenaars uit Rhenen gevraagd wie mee wil doen.

Zes kunstenaars met zes uiteenlopende stijlen hebben hard gewerkt om de koning van een passende baard te voorzien. Het gaat om Hans Casparie, Amber de Jong, Wim de Haas, Willemien Schouten, Renske de Vries en Yvonne van Woggelum.

Op 22 april kiest een professionele jury samen met een publieksjury het mooiste portret uit in het Huis van de Gemeente. Deze stelt daarna alle werken geheel coronaproof ten toon vanaf deze datum zodat het publiek de kunstuitingen goed kan bekijken.

Via onze pagina’s op Facebook en Instagram kan je nu al een kijkje nemen achter de schermen bij deze getalenteerde kunstenaars.