Voorzitter Rob Moret maakt bijenkast klaar. (foto: Jan van de Brink)
Voorzitter Rob Moret maakt bijenkast klaar. (foto: Jan van de Brink) Foto: Jan van de Brink

Bijen reizen naar

boomgaarden in de Betuwe

RHENEN - Het zal iedereen zijn opgevallen dat dit voorjaar bijzonder is begonnen. Eerst 24 graden en zo vroeg in het jaar reeds al de strandjes bij de Rijn bezet. Was dat niet heerlijk? Een week later een pak sneeuw. De imkers van 'Om en BIJ Rhenen' moesten vroeg uit bed.


Ondanks het gure weer is de lente in aantocht. De Betuwe gaat bloeien. Sinds mensen heugenis reizen imkers dan met hun bijen kasten naar de boomgaarden. Voor het bestuiven zijn veel bijen nodig. De grootste bijenmarkt van Europa bevond zich in Veenendaal. Na de Betuwe gingen bijen naar de heidevelden op de Veluwe. Veenendaal, Ederveen en Ede lagen heel gunstig voor imkers. De bijen van onze imkers zorgen voor de bestuiving van de bloemen zodat we straks heerlijk gezond fruit kunnen eten, kersen, pruimen, appels en peren.

"Omdat de bijen het moeilijk hebben, is bijna iedereen er van overtuigd dat we onze bijen moeten helpen.'Om en Bij Rhenen' is daarom crowdfunding gestart voor een bijenstal. Er is nog 3500 euro nodig Misschien wilt u huisvesting van deze nuttige plaatselijke insecten ondersteunen ondersteunen NL67RABO0342350358 Imkers Nererland-bijenstal. Voorzitter Rob Moret bedankt u."

De imkervereniging verstrekt informatie op scholen. "Mocht u belangstelling hebben voor het boeiende leven van deze insecten dan kunt u contact met ons opnemen. Binnenkort worden nieuwe koninginnen gemaakt. Als het weer gunstig is komen de volken thuis met veel honing. Heerlijk en gezond? Ga eens bij een imker op bezoek!"

Korf op Ginkelse hei. (foto: Rob Moret)