Bouw nieuwe bijenstal. (foto: Rob Moret)
Bouw nieuwe bijenstal. (foto: Rob Moret) Foto: Rob Moret

Zonder bijen geen leven?

RHENEN - Jaren geleden stond Rob Moret uit Rhenen in Portugal op het strand en zag hoe vissers wier uit zee haalden om op te eten. Hij kwam terug bij zijn vrouw en het eerste wat ze zei was: "Rob ik zou wel bijen willen hebben". Mijn reactie? Nou mij niet gezien al die steek beesten. Lig je in je bed: zoemmmmm... Zit je buiten? Nu moet je dit maar eens lezen, zei Riet.


Lekker in het zonnetje las ik het artikel in een vrouwenblaadje. Discriminerend? Wat las Rob? Zonder bijen zullen zeer veel kinderen niet volwassen worden en helaas zullen zeer veel mensen sterven. Mensen kunnen niet zonder vitamine. Vitamine zit in fruit. Fruit, appels, peren, pruimen, kersen, perziken en aardbeien kunnen alleen groeien als ze goed worden bestoven door de bijen. Ook hommels.

Ja, toen kon Rob niet anders. Hij belde zijn vriend Jan de postbode. Jan? Volgende week is er grootste bijenmarkt van Europa in Veenendaal. Kan jij daar voor mij een bijenvolk kopen? Jan kocht een bijenvolk bij een boer in Achterberg voor Rob. Bijen hebben een goede verzorging nodig. Zoals bekend hebben de bijen het zeer moeilijk.

Imkervereniging 'Om en BIJ Rhenen' zou graag een bijenstal plaatsen. Voor het bouwen hebben zij nog 3500 euro nodig.Voor het behoud van bijen in Rhenen kunt u hen ondersteunen met een gift op NL67RABO0342350358 ten name van Imkers Nederland Voor bijenstal. Onze imkers komen uit de Betuwe, Elst, Achterberg en Rhenen. In deze stal geven wij informatie.

Als straks de lente los barst, is het feest als de bijen zorgen voor kersen, aardbeien en appels. Onze bijjen reizen naar de boomgaarden.

Bijen vliegen volop. (foto: Rob Moret)