22 jan. Landgoed Den Eng Ommeren. Boomklever loopt klevend aan de stam omlaag. (foto: Henk van der Kooij)
22 jan. Landgoed Den Eng Ommeren. Boomklever loopt klevend aan de stam omlaag. (foto: Henk van der Kooij) Foto: Henk van der Kooij

Eigen-aardigheden

rond een klever

RHENEN - Weet u wat zo opmerkelijk is aan de vogel op de foto? Dat de kop naar beneden is gericht: het is een vogel die met evenveel gemak omlaag als omhoog gaat! Hij lijkt aan de stam te kleven. Vandaar de naam Boomklever.


Door Henk van der Kooij


Het woord kleven roept bij mij altijd herinneringen op. Ik heb veel gefietst en hield van tempo. Bij een forse tegenwind zijn er mensen die achter iemand aan gaan fietsen – ze kleven – om minder wind te vangen. Eigen-aardig maar ik hield niet van kleven. Als een fietser kleefde, verhoogde ik enorm mijn tempo om de klever eraf te rijden. Veelal lukte dat. Ik kon er ook slecht tegen als iemand me op een fiets voorbij knetterde. Eens haalde een vrouw mij in. Even later overkwam me dat weer. Niet nog een keer, dacht ik en ik reed me het apezuur om haar in te halen. Ongelooflijk wat een tempo. Ik snapte er niets van. Totdat ik bij een stoplicht in de gaten kreeg dat zij op een elektrische fiets reed! Door mijn gedrag kwam ik regelmatig als een melkzuurspons op mijn werk aan. Terug naar de Boomklever. Boomklevers zijn holenbroeders en gebonden aan oude loofbomen. Ze komen in de bosrijke omgeving van Rhenen volop voor. In de Neder-Betuwe ken ik de Boomklever van het park van landgoed De Eng. Dit park is een fraai wandelgebiedje rijk aan monumentale bomen. En rijk aan vogelgeluiden. Hoort u een snel wiwiwiw… denk dan aan de klever!