Afbeelding
Foto:

Bomen en mensen tot bloei brengen(moet)

NEDER-BETUWE - Boomkwekers in de Neder Betuwe weten als geen ander hoe bomen tot groei en bloei te brengen. Met onder andere water, CO2, voedingsstoffen, stokken, vakmanschap, geïntegreerde gewasbescherming en aandacht. Boomkwekerij Batouwe weet ook hoe ze medewerkers tot groei en bloei kunnen brengen.


De twee gebroeders Huibers en hun bedrijfsleiders dagen elkaar uit om het beste in hun medewerkers te ontplooien. Met aandacht, geduld, ruimte om te leren, en zonder oordeel hen kansen te geven. Dat is in 2020 ook gelukt met een vijftal vluchtelingen: drie uit Eritrea, één uit Syrië en één uit Birma/Myanmar. Alle vijf hebben ze na een proefperiode van vier weken een arbeidscontract gekregen. En fluitend gaan ze nu dagelijks naar 'hun Batouwe'.


Het bedrijf met circa 55 vaste medewerkers heeft, naast drie andere vestigingen ook in Dodewaard, een vestiging waar een scala aan boom en heester plantgoed wordt opgekweekt. Het bedrijf organiseert ook in werktijd Nederlandse taalles voor twee van hen, zodat ze zich verder kunnen ontwikkelen. Aan eigenaar Henk Huibers de vraag waarom werk je vanuit deze visie? "Op een andere vestiging werken we al ruim acht jaar werken met een groep werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt en dat is ons goed bevallen; we hebben daar de detacheringscontracten met vijf jaar verlengd. Vluchtelingen zijn weer een hele andere groep, maar wij hebben reeds ervaring opgedaan met andere doelgroepen en dus dachten wij dat er bij de vluchtelingen ook een goede arbeidsethos zou kunnen zijn. Daarnaast vind ik het ook een taak om naast het economisch ondernemerschap ook een stuk sociaal ondernemerschap te voeren. En onder de vluchtelingen zijn veel mensen die verstand van de natuur hebben en dit met passie en plezier ten uiting brengen op hun werk."

Wat motiveert je om dit vorm te geven? Bedrijfsleider Bert Lam: "Ik vind het mooi om mensen een kans te geven bij Batouwe. Natuurlijk stellen wij eisen, we ervaren dat de vluchtelingen daar goed mee omgaan. Daarnaast is het mooi om deze mensen hun kwaliteiten te zien ontplooien, die bij iedere vluchteling weer anders zijn. Wat ook opvalt is dat deze mensen met veel plezier hun werk doen!"

Twee van de medewerkers (24 en 28): "Waarom we hier graag werken? We vinden het leuk om samen met andere mensen te werken, nieuwe dingen te leren en mooie plantjes te maken. We vinden het gezellig en krijgen veel kansen om te ontwikkelen in een veilige omgeving."

Nieuwsgierig geworden? Neem contact op met de vrijwillige arbeidscoaches W Jongenotter, 06 50642069 of M van Woerden, 06 22694679.