Verkeersveiligheid tussen Lienden en Kesteren onderzocht door jongerenraden

BETUWE - De Jongerenraden van Buren en Neder-Betuwe hebben deze week een advies uitgebracht aan de gemeenteraden van beide genoemde gemeenten. Het advies gaat over de ervaren verkeersveiligheid onder jongeren. Hiervoor hebben de jongerenraden een enquête uitgezet onder jongeren om te onderzoeken wat de ervaren veiligheid is op de wegen tussen Lienden en Kesteren.


Begin 2020 kreeg jongerenraad Neder-Betuwe signalen binnen van jongeren over een slechte wegveiligheid tussen Lienden en Kesteren. Vanwege de ligging van de wegen is de jongerenraad Buren kort daarna bij het onderzoek betrokken. Gezamenlijk is een enquête uitgezet in de gemeenten Buren en Neder-Betuwe. De enquête is uitgezet via social media van beide jongerenraden. Daarnaast is de vragenlijst verspreid op scholen en via persoonlijke netwerken. Tenslotte zijn er ook persberichten gestuurd en is de krant ingelicht.

Door de geldende maatregelen omtrent het coronavirus was het helaas niet mogelijk om de jongeren bij de straten te ondervragen over de wegveiligheid. 59,4 procent van de jongeren geeft aan dat ze zich veilig voelen op de onderzochte Burense en NederBetuwse wegen, dat is een redelijk verschil met het landelijk gemiddelde van 73 procent. Om te specificeren waar het beter kan is dit onderzoek ingesteld. De meest genoemde punten van verbetering zijn verlichting en veel passerend verkeer op kruisende wegen. De aanbeveling is daarom: Doe een uitgebreider onderzoek naar de wegveiligheid tussen Kesteren en Lienden. Focus hierbij vooral op de verlichting.