Cuneraheuveltje. (foto: Rob Moret)
Cuneraheuveltje. (foto: Rob Moret) Foto: Rob Moret

Cunera met respect

behandeld?

RHENEN - Met een lelijke eend reed Rob Moret. door de Grote Zout Woestijn in Iran, ruim 800 km lang. Hij was onder weg naar Afghanistan en Nepal. Hij besloot een hotelletje te nemen aan de rand van de woestijn. De houten bedden stonden in de buitenlucht. Iets verder op zaten mannen bij een houtvuur.


Rob ging op zijn bed liggen met zijn hoofd vlak bij de muur en zijn voeten in de richting van de woestijn. Er kwamen vier mannen die tilden mij met bed en al op en draaiden het bed. Mijn hoofd lag nu in de ruimte en mijn benen bij de muur. Rob besloot weer om anders te gaan liggen.De mannen kwamen er weer aan. Wat was hier aan de hand? Je mocht niet met je vieze voeten richting Mekka liggen.


Wat heeft het bovenstaande te maken met Cunera? Zo nu en dan, vooral in deze coronatijd, moet je eens een rondje lopen door of om je eigen stad. Altijd is het weer genieten. Loop eens naar de Paasberg of ga herten kijken op Plantage Willem Drie. Wie hebben er allemaal al genoten van het uitzicht het Dominees op de Grebbeberg.

Heeft koningin Aldegonde zich hier van de berg gestort? Deze keer kwam Rob bij de Cuneraheuvel waar Cunera begraven ligt. Cunera de maagd die koning Radboud had meegenomen naar Rhenen. Cunera gewurgd met een wurgdoek door de jaloerse koningin.

Op de begraafplaats staan 12 bomen, de 12 apostelen. Er staat een mooi bordje bij met de tekst: dank voor het respect. Is de grote vuilnisbak die precies midden op het monument staat respect vol? Kan deze ontsierende bak niet net buiten het monument geplaatst worden?Bekijk de heuvel eens. Nog steeds indrukwekkend en mooi.

Respect voor Cunera. (foto: Rob Moret)
Twaalf apostelen. (foto: Rob Moret)