10 febr. 2021 Marsdijk bij Rhenen. Watersnip en Kievit met hun eigen bezigheden. (foto: Henk van der Kooij)
10 febr. 2021 Marsdijk bij Rhenen. Watersnip en Kievit met hun eigen bezigheden. (foto: Henk van der Kooij) Foto: Henk van der Kooij

Lange snavel bij vorst

RHENEN - Zondag 7 februari was alles bedekt met een dik sneeuwdek. Daarna viel de vorst in. Op woensdag 10 februari stond er een koude noordoostenwind. ‘s Nachts had het weer matig tot streng gevroren. Met de auto reed ik over de Marsdijk. Aan de overkant lag wit Rhenen met de statige Cuneratoren. Natuurlijk op zoek naar vogels.


Door Henk van der Kooij


Bijzonder was dat een rand van de zomerdijk net boven het koude snelstromende Rijnwater (bovenkant foto) uitstak. Naast groene stukken waren er ook stukken rijk aan plantaardig aanspoelsel. Op de niet bevroren rand waren allerlei soorten vogels te zien. Met mijn kijker speurde ik de rand af en zag toen ook de twee vogels van de foto. Let eens op de linkervogel met die buitenproportioneel lange, rechte snavel: een schitterende Watersnip. Een voor mij verwarmende waarneming deze vogel bij enkele graden onder nul. De watersnip is tegenwoordig een zeldzame weidevogel. De vogel vliegt bij verstoring altijd zigzaggend weg. Een collega sprak daarom van een militaristische vogel. Watersnippen zijn tastjagers. De Watersnip zoekt graag zijn voedsel in natte graslanden door middel van proefboringen. Maar waar moet je met zo'n zeer lange snavel naar toe als de grond bevroren is? Gelukkig, dit drassige randje bood de vogel overlevingskansen. En voor mij was het een buitenkansje want normaal krijg je een Watersnip nooit zo van dichtbij te zien. Rechts ziet u een Kievit, een oogjager. Deze vogel had geen oog voor de Watersnip, was gebiologeerd op zoek naar prooi. De Watersnip lijkt onverstoorbaar. Boeiend die schepsels.